flat assembler
Message board for the users of flat assembler.

Index > IDE Development > "Fresh" after some radical rebuild...

Goto page 1, 2, 3  Next
Author
Thread Post new topic Reply to topic
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
During "Fresh" improvement, (look at http://board.flatassembler.net/topic.php?t=61 for previous atempt)
it go trough radical changes. Now the idea is to build not only resource editor but full RAD IDE for rapid building of Windows applications. Of course it's a long way to reach this goals, but the first step is made now.

Here is the pre-pre-alpha version of form editor and the shape of the whole IDE behaviour and look.

Any comments and opinions are highly welcomed.

Unfortunately there is more work, than I can complete in reasonable time. So, if there are volunteers, who want to contribute in this project, they are welcome. If there is some interest, I will release sources and we can make development team.

[EDIT] See below for bug-fixed file. This was buggy and I delete it. [/EDIT]

Regards
John Found


Last edited by JohnFound on 30 Jul 2003, 11:02; edited 1 time in total
Post 30 Jul 2003, 09:01
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
BiDark



Joined: 22 Jun 2003
Posts: 109
Location: .th
BiDark
Wow!, It's cool.

But why "Flat resolve helper"?
Post 30 Jul 2003, 09:25
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
BiDark wrote:
Wow!, It's cool.

But why "Flat resolve helper"?


Very Happy Well, Fresh (flat resource helper in the begining) is not only "resource editor" anymore, but I still like the name, so, "resolve" was most appropriate word I found in my dictionary begining with "res". Very HappyVery HappyVery Happy
If someone have another idea I will change it.
Post 30 Jul 2003, 09:36
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
bazik



Joined: 28 Jul 2003
Posts: 34
Location: .de
bazik
I get alot

Code:
-- -------------------------
Information
---------------------------
Sorry, but this feature is not implemented yet. Smile
---------------------------
OK   
---------------------------
    


Very Happy
Post 30 Jul 2003, 09:47
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
bazik wrote:
I get alot

Code:
---------------------------
Information
---------------------------
Sorry, but this feature is not implemented yet. Smile
---------------------------
OK   
---------------------------
    


Very Happy


Well, yea, only forms editor works in this release. It's not useful at all. But I published this demo only to get opinions about common idea (behaviour, common look and feel) and to find some volunteers to help me with this project. Sorry if you expected more. Very Happy
Post 30 Jul 2003, 09:57
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
scientica
Retired moderator


Joined: 16 Jun 2003
Posts: 689
Location: Linköping, Sweden
scientica
Looks nice to me Smile
(No offense but the form editor need some work, I tried to resize a form and the form-window grew very big)

_________________
... a professor saying: "use this proprietary software to learn computer science" is the same as English professor handing you a copy of Shakespeare and saying: "use this book to learn Shakespeare without opening the book itself.
- Bradley Kuhn
Post 30 Jul 2003, 10:18
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
Betov



Joined: 17 Jun 2003
Posts: 98
Betov
There is a problem with resizing the Edited Dialog horizontally. Here, it goes max screen as soon as i try to resize horizontaly. (here: Win 2000). For sizing the Controls, same, plus, if i click on a green point (for sizing vertically) the Control desapears, with a 'Top' value at 4096.

3 Windows for one Dialog Editor is 2 windows too much, IMHO.

Menu and Class missing in the Dialog Definition. Later? You should think of it first because ot the Displacements problems (...).

Why is the ID Record named "Help ID"?

Why does it allow to work with a control having an ID at zero?

What License?


Nice work, anyway. Courage, Betov.
Post 30 Jul 2003, 10:20
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
scientica wrote:
Looks nice to me Smile
(No offense but the form editor need some work, I tried to resize a form and the form-window grew very big)


This is a bug.
It works good for me (Win95 OSR2). Please, post some details: how you reach this, and what OS you have? Did you take this only for forms or for controls too?

Thank you.
Post 30 Jul 2003, 10:23
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
OK, I think I fix it. It was movzx/movsx problem when I get coordinates during WM_MOUSEMOVE. I met this problem before. Now I test it under Win2000 and all seems to work good.

[EDIT] Outdated attachment is removed [/EDIT]

See: http://board.flatassembler.net/topic.php?t=144 for the last version.


Last edited by JohnFound on 02 Aug 2003, 11:03; edited 1 time in total
Post 30 Jul 2003, 10:35
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
Betov wrote:
There is a problem with resizing the Edited Dialog horizontally. Here, it goes max screen as soon as i try to resize horizontaly. (here: Win 2000). For sizing the Controls, same, plus, if i click on a green point (for sizing vertically) the Control desapears, with a 'Top' value at 4096.


Thank you Betov, I think I fix it. It was a bug not a feature Very Happy

Betov wrote:
3 Windows for one Dialog Editor is 2 windows too much, IMHO.


Very Happy
These windows are not for Dialog editor only. Neither form editor will edit only Dialog resources. It will edit the window classes dynamicaly registered and created during runtime AND resource dialogs. Main application form, pop-up windows, dialogs, palettes etc.

Betov wrote:

Menu and Class missing in the Dialog Definition. Later? You should think of it first because ot the Displacements problems (...).


Maybe, but there will be menu editor (BTW: it will create not simple menus but the same menus Fresh work with.) and have no clear ideas just now.

"Help ID" is not control ID. It is the context menu ID for control. i.e. what menu will be displayed when F1 is pressed.

Quote:
Why does it allow to work with a control having an ID at zero?


Why not? It's not forbiden in Windows.

Quote:
What License?

I don't know. "Fresh" will contains whole FASM compiler and source editor from FASMW, so maybe I must talk about this with Privalov, but now is too early to think about these things.

Regards
John Found
Post 30 Jul 2003, 10:50
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
scientica
Retired moderator


Joined: 16 Jun 2003
Posts: 689
Location: Linköping, Sweden
scientica
Ok, it apeares to be fixed Smile
Btw, when controlls are selected the boxes apear, but I can't get the form-window size boxes to re-apear.

(but it crashed when I hit the X button on a form, here's a little screen dump of it, if it can be of any help: )

[EDIT]reducing image size, I forgot that not all ppl run their screens at 1280x1024 px res :oop: [/EDIT]
[EDIT2]Shrunk the image even more[/EDIT2]

[EDIT]Outdated picture attachement removed. There is no need from it. The bug is fixed.[/EDIT]

_________________
... a professor saying: "use this proprietary software to learn computer science" is the same as English professor handing you a copy of Shakespeare and saying: "use this book to learn Shakespeare without opening the book itself.
- Bradley Kuhn


Last edited by scientica on 30 Jul 2003, 13:52; edited 2 times in total
Post 30 Jul 2003, 12:31
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
Tomasz Grysztar



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 7801
Location: Kraków, Poland
Tomasz Grysztar
Nice project. And I think you can just keep the name Fresh without inventing any strange acronym for it. Or by following the GNU's idea of recursive acronyms, you can call it "Fresh Resh Esh Sh H". Very Happy
Post 30 Jul 2003, 12:33
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
Betov



Joined: 17 Jun 2003
Posts: 98
Betov
Detail problems when moving a control:

* When moving up and/or left, the control itself should be locked on the window's borders limit, as it does not make sense to have the origine of the Control at 0-xxx "inside" Wink the Parent Window.

* When moving down and/or Right, this is OK (and eventually usefull for some tricks -...-), but there is also a detail problem with this: Push a Control over the extreme right or bottom, and try to move it >>> It desapears (also with a value of 4096).

* Once a Control has been created on the Dialog, the Dialog itself can no more be resized (i have no more the green selectors when clicking either on the main Window or on its title). Though the dialog remains selectable trough the "Project Manager" Window. So, the functionality is there, just select the Dialog when no Control is selected under the Mouse Click Pos, or something like this.


By Clicking upon the Dialog [X] Button, the edited Dialog closes itself. This should not be. Doing this twice produced a hang.

Back to the ID subject... As far as i can know (to be verified...) ID zero do not exist, and i don't think that the OS can load with a Control having an ID zero.

Any case,

* how does the user define the IDs?

* What do you think an "Help ID" is for? The "IDHELP" Win Equate is already defined. It is 9, and i don't see any reason for not using this standard ID, as well as IDOK or IDCANCEL and friends.

I am not sure i understand what you mean when saying that this is not only a Dialog Editor. Is not the "Properties" Window showing the records of a Dialog Template? I suppose yes. If so, what are the "Bold, Italic, underline, strikeout" Options for?


Betov.

Ah! Scientifica was faster than me... Argh Very Happy
Post 30 Jul 2003, 12:35
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
scientica wrote:
Ok, it apeares to be fixed Smile
Btw, when controlls are selected the boxes apear, but I can't get the form-window size boxes to re-apear.

(but it crashed when I hit the X button on a form, here's a little screen dump of it, if it can be of any help: )


Thank you Scientica. I know about these problems. The crash is because I still don't make correct closing of the designed windows. They must simply hide, not destroy. It's my next point in To-Do list. Smile You can select forms, by click on the form name in the project manager. Selected items becomes bold.

BTW: there are some "hiden" functions.
1. If CTRL key is pressed during selection controls, previous selection is not cleared (this is valid for click-select and for frame-select).
2. If you have control inside some other control - for example Checkbox in Button, you still can select using "frame-select", pressing SHIFT key.
3. You can select items via project manager - CTRL key still don't works here.
Post 30 Jul 2003, 12:46
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
khanh



Joined: 25 Jul 2003
Posts: 27
khanh
Dear Privalov,


Why you bother with rebuilding the work others have done. I've tried some of the IDE outside and find RadASM the best I have seen. I couldn't imagine how you can do better than that!. (Though I found some of annoyed effects from this product like the Resource Editor.My favorite one is somethink like Resource Editor inside Visual C++). So instead what you are doing now, you shoud shift into perfect this product ( RadAsm The great deal! it 's free also).

That is my opinion. What do you think. Very Happy
( Sorry for my bad English)
Post 30 Jul 2003, 12:50
View user's profile Send private message Reply with quote
scientica
Retired moderator


Joined: 16 Jun 2003
Posts: 689
Location: Linköping, Sweden
scientica
khanh wrote:
Why you bother with rebuilding the work others have done.

Others have note made a fasm IDE with build fasm, or to say it correctly, fasm with build in IDE. From the fasmw you can set priority of fasm and how much memory it may use. IMO the fasmw is a small, fast and efficient way of coding with/in fasm, I haven't tried RadASM but, I think it's slower than fasmw (mainly beacuse fasmw is fasm (with GUI), and not a GUI calling fasm, the compiler is already "loaded" in fasmw)

_________________
... a professor saying: "use this proprietary software to learn computer science" is the same as English professor handing you a copy of Shakespeare and saying: "use this book to learn Shakespeare without opening the book itself.
- Bradley Kuhn
Post 30 Jul 2003, 13:11
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
Betov wrote:
Detail problems when moving a control:
* When moving up and/or left, the control itself should be locked on the window's borders limit, as it does not make sense to have the origine of the Control at 0-xxx "inside" Wink the Parent Window.


Actually, don't understand this. Did you mean that controls coordinates must be only positive values. If so, I don't agree.

Betov wrote:
* When moving down and/or Right, this is OK (and eventually usefull for some tricks -...-), but there is also a detail problem with this: Push a Control over the extreme right or bottom, and try to move it >>> It desapears (also with a value of 4096).


It's a bug and it only appear on Win2000. I must test it on Win2000 machine. It will be fixed soon.


Betov wrote:
* Once a Control has been created on the Dialog, the Dialog itself can no more be resized (i have no more the green selectors when clicking either on the main Window or on its title). Though the dialog remains selectable trough the "Project Manager" Window. So, the functionality is there, just select the Dialog when no Control is selected under the Mouse Click Pos, or something like this.


You are right. I will fix it.

Betov wrote:
By Clicking upon the Dialog [X] Button, the edited Dialog closes itself. This should not be. Doing this twice produced a hang.


In To-Do list. Smile

Betov wrote:
Back to the ID subject... As far as i can know (to be verified...) ID zero do not exist, and i don't think that the OS can load with a Control having an ID zero.

Any case,
* how does the user define the IDs?

* What do you think an "Help ID" is for? The "IDHELP" Win Equate is already defined. It is 9, and i don't see any reason for not using this standard ID, as well as IDOK or IDCANCEL and friends.


About ID's. The "Help ID" is not ID of the control at all. Read DLGITEMTEMPLATEEX description for full explanation. This field miss from DLGITEMTEMPLATE structure.

Betov wrote:
I am not sure i understand what you mean when saying that this is not only a Dialog Editor. Is not the "Properties" Window showing the records of a Dialog Template? I suppose yes. If so, what are the "Bold, Italic, underline, strikeout" Options for?


IMPORTANT NOTE: Fresh will edit Dialog templates (images, icons, string tables, etc.) as far as they are part of the project resources. BUT project may contain not only dialog resources but user registered classes too. For main window, for some special overlaped and popup windows, user defined controls etc. Fresh will edit this windows too and will create source code for program that will create classes and windows during run-time.
Programmer will write only specific for given project code - functions, event handlers etc. But whole framework of the program will be generated automatically.
Post 30 Jul 2003, 13:23
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
Blag



Joined: 04 Jul 2003
Posts: 90
Location: Perú
Blag
Hi:

I just had tested the "FRESH" enviorment....and i really like, it look great, and also, i didn't have any problem resizing windows Cool
But.........when i hit the "X" to close it, it trows me an exception.....i'm using Windows NT Server (Coz i'm at work), but tonight i'm going to test at home in Windows XP.
Got a questions.....did you really make it in FASM????? Coz, its really a great job.....i don't know much ASM right now.....almost anything, gotta say...with a lot of shame Embarassed .....but willing to learn it......if someday you give the source code, it would honored to help ya out. -Smile

_________________
Alvaro Tejada Galindo
SinglePath games design
http://www.iespana.es/singlepath
Post 30 Jul 2003, 15:45
View user's profile Send private message MSN Messenger Reply with quote
Betov



Joined: 17 Jun 2003
Posts: 98
Betov
I have not DLGITEMTEMPLATEEX in my doc, but i think i understand what the Help ID is for. Nevertheless, this does not answer to the question: "How does the user define the IDs of the Controls?... Must have...


Betov.

PS. What is the lower Windows version assuming DLGITEMTEMPLATEEX?
You have it under 95?
Post 30 Jul 2003, 15:55
View user's profile Send private message Visit poster's website Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3502
Location: Bulgaria
JohnFound
Blag wrote:
Hi:
I just had tested the "FRESH" enviorment....and i really like, it look great, and also, i didn't have any problem resizing windows Cool
But.........when i hit the "X" to close it, it trows me an exception.....i'm using Windows NT Server (Coz i'm at work), but tonight i'm going to test at home in Windows XP.
Got a questions.....did you really make it in FASM????? Coz, its really a great job.....i don't know much ASM right now.....almost anything, gotta say...with a lot of shame Embarassed .....but willing to learn it......if someday you give the source code, it would honored to help ya out. -Smile


Hi Blag.
Thank you for testing. I will fix some bugs these days.
And yes, I really make it only in FASM. About sources, I think whole day whether publish sources or not. It's because the sources are too ugly just now. But, OK I will publish the sources today.
Maybe this will attract some potential volunteers to help with the project. Because I really need help with this project, it's too big for one programmer.

Regards.
John Found
Post 30 Jul 2003, 15:56
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
Display posts from previous:
Post new topic Reply to topic

Jump to:  
Goto page 1, 2, 3  Next

< Last Thread | Next Thread >
Forum Rules:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Copyright © 1999-2020, Tomasz Grysztar. Also on GitHub, YouTube, Twitter.

Website powered by rwasa.