flat assembler
Message board for the users of flat assembler.
 Home   FAQ   Search   Register 
 Profile   Log in to check your private messages   Log in 
flat assembler > IDE Development > Fresh IDE hangs up in Windows 8.1 64bit

Goto page 1, 2  Next
Author
Thread Post new topic Reply to topic
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7
Fresh IDE hangs up in Windows 8.1 64bit
Hi

I downloaded and installed Fresh v2.2.1 on Windows 8.1 64bit and once I create a new application and click on any Window in the IDE I get spinning cursing indicating the application is busy but it never stops so I can no longer use the IDE. There are no error messages just what appears to be a hung application.

Simon
Post 01 Sep 2014, 20:25
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
I don't have Windows 8 installed and unfortunately I don't have a computer able to run it. So I can fix this problem only with some assistance.

Please, describe the problem in details:
1. What exactly actions you make to reach the hang-up.
2. Is Fresh IDE working normally when you simply open a file or other actions, such as creating new file (not application) etc.
3. What are the minimal actions that crash the application.
4. Try to run Fresh IDE in debugger (OllyDbg) and report what exactly exception happens and where.
Post 02 Sep 2014, 06:32
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
comrade



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 1113
Location: Russian Federation
dcipher, get a dump of the hanging process, compress it (with 7zip/RAR at maximum settings), upload it to a cloud service (Google Drive, MSFT OneDrive, etc), and share out the link with JohnFound.

To get a dump of the hanging process:

  1. Install the Standalone Debugging Tools for Windows from http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/hh852365.aspx
  2. From the command line:
  3. cdb.exe -pv -pn freshexe.exe (whatever the freshexe.exe is, replace it in the string)
  4. .dump /mFfhutp C:\somewhere\freshhang.dmp
  5. qd


Then compress C:\somewhere\freshhang.dmp and upload it, share out the link, etc.
Post 02 Sep 2014, 08:33
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ Number Reply with quote
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7
I have uploaded the dump file. You can download it using:

http://www.dciphercomputing.com/updates/freshhang.zip

It appears not to be completely hung but rather searching for something as after 4 or 5 minutes the screen comes back but then if I click on anything it goes back into the searching/hung mode.
Post 03 Sep 2014, 14:12
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
@comrade
Hm, and what I have to do with this 63MB binary .dmp file? Embarassed
Post 03 Sep 2014, 14:36
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
comrade



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 1113
Location: Russian Federation
JohnFound, install the debugging tools, and open the dump with windbg.exe -z file.dmp (GUI interface) or cdb.exe -z file.dmp (command line).

Look at the commands in this post:
http://board.flatassembler.net/topic.php?p=173132#173132
Post 04 Sep 2014, 03:14
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ Number Reply with quote
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7

JohnFound wrote:
I don't have Windows 8 installed and unfortunately I don't have a computer able to run it. So I can fix this problem only with some assistance.

Please, describe the problem in details:
1. What exactly actions you make to reach the hang-up.
2. Is Fresh IDE working normally when you simply open a file or other actions, such as creating new file (not application) etc.
3. What are the minimal actions that crash the application.
4. Try to run Fresh IDE in debugger (OllyDbg) and report what exactly exception happens and where.



When I start the Fresh IDE everything works fine by that I mean I can click on the windows and menus etc. and the all work as expected. Then I choose to create a new application from the menu and the dialog displays and works correctly and a new application is created and I get a new window on the left. However if I click on any of the windows I immediately get the spinning cursor which continues for about 4- 5 minutes. Then sometimes I see the tabs on the main window. If I again try to click on anything the same process repeats and I have to wait another 4-5 minutes. So basically once I have created a project the IDE functions as described above.

Simon
Post 04 Sep 2014, 14:03
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
dcipher, I am working on this problem.

Please try to not create new application, but simply select "File|Open" and then select some *.asm file to be opened.
Post 04 Sep 2014, 15:35
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7
Opening an .asm file causes the same problem. The Editor says not responding then after about 60 seconds or so the asm file is displayed but if I click on the text of the file I again get the editor not responding situation.

Simon
Post 08 Sep 2014, 14:46
View user's profile Send private message Reply with quote
r22



Joined: 27 Dec 2004
Posts: 805
@JohnFound - Just a shot-in-the-dark suggestion, since I do not have Win 8 or FreshIDE. You may want to check your WM_PAINT handlers (and/or any handlers that contribute to painting like invalidaterect etc).

* Try adding WS_CLIPCHILDREN to the child window and if you are using WM_PAINT handlers just for flicker correction remove them
* If you use InvalidateRect make sure you are doing a ValidateRect or the GUI will keep issuing WM_PAINT messages

Summaried from http://www.gamedev.net/topic/645981-wm-paint-slowdown-issues-with-richedit/
Post 08 Sep 2014, 17:33
View user's profile Send private message AIM Address Yahoo Messenger Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
r22, thanks for the suggestions. I will check the link and will try to fix this issue asap.
Post 08 Sep 2014, 17:58
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
Well, I have some bad news. After a week of mumbling, our IT support managed to provide me a PC with 64bit Windows 8.1.

Unfortunately, when I tested Fresh v2.2.1 and the most recent trunk version, both works OK without hangs or crashes.

So, I really can't reproduce this bug, so I can't fix it as well. Any future help is welcome.
Post 11 Sep 2014, 14:21
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
comrade



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 1113
Location: Russian Federation
JohnFound, if you can get me the symbols (.fas or preferrably .pdb) for the fresh exe used in dcipher's hang, then I can take a look. I do not have time to recompile Fresh to reproduce the .fas file.
Post 12 Sep 2014, 01:08
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ Number Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
comrade, if you don't have 10 seconds to recompile Fresh how you will debug it for at least several hours?
Post 12 Sep 2014, 05:29
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7
After a little more playing around in the IDE the problem only appears when accessing the Editor Window. I can successfully create a new image and the image editor does not lock up though the various tools say they have not been implemented yet. I can create a new application. However as soon as something requires the editor I see the problem. So if I create a new form, source file, text file etc. then the editor is unusable because Windows says it is not responding.
Post 13 Sep 2014, 15:41
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
dcipher, thanks, these details may help. I will check the editor control in order to search for some bad code.

Please, try to change the editor font (Options|Editor options) before opening the editor and check is the bug persists?

Ah, what is your locale, keyboard layout? I know it is private information, but I am trying to reproduce the bug on my computer. If you want, send this info to me by PM.
Post 13 Sep 2014, 19:24
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7
English Canada - US Keyboard

Changing the font made no difference
Post 15 Sep 2014, 12:13
View user's profile Send private message Reply with quote
Foxxy



Joined: 14 Jul 2014
Posts: 42
Location: Somewhere over the rainbow...
Bizarre, Fresh IDE works on my main computer (Win 8.1, 64 bit) but not my Surface Pro (Windows 8.1, 64 bit), same issue as OP.
Post 18 Sep 2014, 00:38
View user's profile Send private message Reply with quote
JohnFound



Joined: 16 Jun 2003
Posts: 3459
Location: Bulgaria
Pelaillo is working on a one-window version of Fresh IDE with some extra features. (the branch SavedLayout in the repository).
He suggested to test this branch, as long as he fixed a similar behaving bug in one of the checkins.

Unfortunately, the branch is not properly functioning yet and has other bugs and misbehaviors, so it is useless for regular work. But the test results may help in hunting bugs in the trunk.

Here I will attach the executable of SavedLayout branch - please, test it on Windows 8.1. If someone needs the sources, download it from the repository.


Description: Fresh.exe from the branch SavedLayout.
Download
Filename: Fresh.exe.zip
Filesize: 141.75 KB
Downloaded: 45 Time(s)


_________________
Tox ID: 48C0321ADDB2FE5F644BB5E3D58B0D58C35E5BCBC81D7CD333633FEDF1047914A534256478D9
Post 20 Sep 2014, 13:52
View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number Reply with quote
dcipher



Joined: 01 Sep 2014
Posts: 7
I tried the version from the SavedLayout Branch and the program would run for just a few seconds and then disappear from the task manager without ever displaying any kind of screen. I am running Windows 8.1 64bit on a Dell XPS 2720

Simon
Post 24 Sep 2014, 00:03
View user's profile Send private message Reply with quote
Display posts from previous:
Post new topic Reply to topic

Jump to:  
Goto page 1, 2  Next

< Last Thread | Next Thread >

Forum Rules:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001-2005 phpBB Group.

Main index   Download   Documentation   Examples   Message board
Copyright © 2004-2016, Tomasz Grysztar.